Vertrouwenspersoon NGV

Mijn naam is Annemarie Kouters, getrouwd en we hebben 4 kinderen. Sinds 1 september 2014 ben VCP bij Sportclub Neede en vanaf 1 januari 2015 ook bij de NGV. Via het NOC*NSF heb ik diverse trainingen – en bijeenkomsten gevolgd waardoor ik weet hoe ik mensen die te maken krijgen met ongewenst gedrag goed kan begeleiden.


Wat doet een contactvertrouwenspersoon?
Een VCP is een door de vereniging benoemd onafhankelijk persoon met 3 verschillende taken:
1. De eerste opvang bij een melding bij ongewenst gedrag.
2. Doorverwijzingen doen.
3. Advies aan bestuur geven over preventie en beleid ongewenst gedrag.

Wat is ongewenst gedrag ?
Definitie van ongewenst gedrag is: "elke vorm van (seksueel-) gedrag of (seksuele-) toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren".
Kort gezegd: alle gedrag waarvan jij vindt dat dit niet goed is en/of goed voelt. En dat kan dus heel veel zijn.

Hoe gaat het dan als je een klacht/probleem heb ?
Je kunt mij bellen, sms-en of whatsappen, mijn telefoonnummer is 06-20888131. We maken dan een afspraak voor een gesprek. Jij kan dan je verhaal doen. Ik adviseer je, en we bespreken hoe verder. Is je verhaal ernstig dan kan ik je adviseren om het bij een bepaald persoon of organisatie te melden (= doorverwijzen). Ik kan hierbij ondersteunen, maar jij beslist wat er gebeurt. Ik heb geheimhoudingsplicht en daar houd ik me aan.
Wellicht denk je nu meteen aan heel zware misdrijven, dat is ook mogelijk, maar ook foute grappen, pesten, negeren, schelden, slaan, discriminerende opmerkingen, handtastelijkheden enzovoort zijn ongewenst gedrag.

Kan je ook met een ander contact opnemen als je een klacht heb ?
Iedereen kan contact opnemen met het Vertrouwenspunt Sport van het NOC*NSF, het telefoonnummer is 0900-2025590 (€ 0,10 per minuut) te bereiken op
maandag t/m vrijdag van 8.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 - 16.00 uur e-mail <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Is de VCP er ook voor mensen waarover geklaagd wordt ?
Ja, de VCP is onafhankelijk en dus ook voor de personen waarover geklaagd wordt. Ik heb altijd de mogelijkheid om in overleg met jou door te verwijzen.

Waarom een VCP ?
De NGV wil graag een veilige, leefbare vereniging voor haar leden zijn. De realiteit is dat ongewenst gedrag binnen verenigingen steeds vaker voorkomt en dat willen we voorkomen. Daarom zal ik ook aan voorlichting doen om ongewenste situaties te voorkomen. Mocht er binnen de vereniging ongewenst gedrag zijn dan willen we dat weten en oplossen zodat iedereen van jong tot oud, van jongen tot meisje en van man tot vrouw zich VEILIG voelt binnen de vereniging.

(print versie)